Mi a mobilklíma?

A mobil klíma telepítése egyszerű, nincs helyhez kötve, variálható, könnyen kezelhető, jó energiakihasználás, könnyű karbantartás, mosható váz. A mobil klímákat csak egyetlen helyiség (kb. 15-35 m2-ig) kiszolgálására alkalmazzák.

A mobil klíma az alábbi helyek légkondicionálására alkalmas:

  • Közepes méretű helyiségek (kb. 40 m2-ig) 
  • tetőtéri lakások, 
  • üzlethelyiségek, 
  • orvosi rendelők, 
  • nappalik, 
  • olyan helyiségek, amelyekben építészeti változásokat nem lehet végrehajtani, üdülőkben, hétvégi házakban, olyan szobákban, ahol a levegő változására érzékeny emberek tartózkodnak.

A mobil egycsöves klímaberendezéshez szükséges egy konnektor, és egy ablak a levegő kivezetését szolgáló cső számára. Ezen a csövön keresztül kerül ki a kondenzációs hő a helyiségből. A hűtésnél kivált kondenzvizet pedig egy kis tartályban fogjuk fel amit a működéstől függően folyamatosan ürítenünk kell. A berendezés a szoba belső levegőjét keringteti.

A mobil kétcsöves klímaberendezés esetében két fali kivezetés szükséges: egyik a külső levegő számára, a másik a felmelegített, eltávozó levegő számára, mivel a kondenzációs hő elvezetéséhez a helyiség levegője helyett meleg külső levegőt vesz igénybe. Így a készülék teljes hűtési teljesítménye a helyiségre fordítódik.

A mobil split klíma a mobil klíma berendezések közül a leghatékonyabb hűtést biztosítják. Hasonlóan a telepített split (osztott) klímaberendezésekhez ezek a berendezések is két részből állnak, egy beltéri illetve egy kültéri egységből. A két egység fixen össze van kötve, a kötés néhány típusnál oldható. A kültéri egységet a klímatizálandó helyiségből ki kell tenni, itt csak a beltéri egység maradhat. 

Általában ezen berendezésekhez adnak tartó konzolt amire ráhelyezhetjük a kültéri részt. Mobil jellegük abból adódik, hogy amennyiben a kötést nem bontjuk meg, szakszerviz nélkül áthelyezhetjük a berendezést az egyik helyiségből a másikba. 

Zajszintjük magasabb a telepített split klímákénál. A mobil klímaberendezéseket általában olyan helyre javasoljuk, ahol más típusú berendezés elhelyezésére nincs lehetőség.